Medida del equilibrio estático en corredores de maratón mediante baropodometría optométrica

Author

Montañola Vidal, Agustín

Director

Guerra Balic, Míriam

Codirector

Cabedo Sanromà, Josep

Date of defense

2014-07-18

Legal Deposit

B 18420-2014

Pages

303 p.



Department/Institute

Universitat Ramon Llull. Facultat de Psicologia, Ciències de l'Educació i de l'Esport Blanquerna

Abstract

Plantejament: L’estudi de les pressions plantars i del comportament del centre de pressions (COP), del cos i dels peus, permet valorar a través dels desplaçaments del mateix en els eixos mig-lateral i antero-posterior l’equilibri. La mesura del COP amb un sistema optomètric d’alta resolució hauria d’aportar, amb major precisió, noves informacions que poden ajudar a l’especialista sanitari o esportiu a entendre el comportament de l’equilibri en el corredor de marató. Objectiu: Es vol valorar el comportament de l’equilibri mesurant el rang màxim de desplaçament i la velocitat mitjana del COP del cos i dels peus, en els eixos mig-lateral y antero-posterior, i valorar las pressions plantars, per quadrant de cada peu, valorant la dominància lateral per pressió mitjançant una plataforma optomètrica d’alta resolució. Mostra: Es du a terme un estudi descriptiu, transversal amb una mostra de 663 subjectes sans (587 homes i 76 dones) que participen activament en curses de llarg recorregut (Marató). Mètode: Es mesura el desplaçament del COP del cos i dels peus, amb una lectura de 10 segons, en posició de peu, amb bipedestació, amb els ulls oberts, en estat de repòs aparent i amb els peu descalços mitjançant una plataforma de pressions Optomètrica CbsScanGraf. Resultats: El desplaçament, rang i velocitat, del COP del cos en l’eix antero-posterior és mes gran que en el eix mig-lateral. Es dones presenten més estabilitat que els homes. La majoria de la mostra presenta major pressió amb el peu dret. S’estima amb un I.C. del 95% la mitja poblacional del desplaçament del COP µ mig-lateral = [1,99; 2,41], µ antero-posterior = [2,69; 3,07]. Es troben diferències per gènere i pes en la Velocitat mig-lateral del COP (p<0,05). La dominància suport d’un peu no està relacionada amb la seva dominància funcional. El peu suport dominant influeix en la velocitat del COP en l’eix mig-lateral i antero-posterior (p<0,05).


Planteamiento: El estudio de las presiones plantares y del comportamiento del centro de presiones (COP), del cuerpo y de ambos pies, permite valorar a través de los desplazamientos del mismo en los ejes medio-lateral y antero-posterior el equilibrio. La medida del COP con un sistema optométrico de alta resolución debería aportar, con mayor precisión, nuevas informaciones que ayuden al especialista sanitario o deportivo a comprender el comportamiento del equilibrio en el corredor de maratón. Objetivo: Se pretende valorar el comportamiento del equilibrio midiendo el rango máximo de desplazamiento y la velocidad media del COP del cuerpo y de ambos pies, en el eje medio-lateral y antero-posterior, y valorar las presiones plantares, por cuadrante de cada pie, valorando la dominancia lateral por presión mediante una plataforma optométrica de alta resolución. Muestra: Se realiza un estudio descriptivo, transversal con una muestra de 663 sujetos sanos (587 hombres y 76 mujeres) que participan activamente en carreras de largo recorrido (Maratón). Método: Se mide el desplazamiento del COP del cuerpo y de ambos pies, mediante una lectura de 10 segundos, en posición de pie, en bipedestación, con los ojos abiertos, en estado de reposo aparente y con los pies descalzos mediante una plataforma de presiones Optométrica CbsScanGraf. Resultados: El desplazamiento, rango y velocidad, del COP del cuerpo en el eje antero-posterior es mayor que en el eje medio-lateral. Las mujeres presentan más estabilidad que los hombres. La mayoría de la muestra presenta mayor presión con el pie derecho. Se estima con un I.C. del 95% la media poblacional del desplazamiento del COP µ medio-lateral = [1,99; 2,41], µ antero-posterior = [2,69; 3,07]. Se encuentran diferencias por género y peso en la Velocidad medio-lateral del COP (p<0,05). La dominancia soporte de un pie no está relacionada con su dominancia funcional. El pie soporte dominante influye en la velocidad del COP en el eje medio-lateral y antero-posterior (p<0,05).


Approach: The study of plantar pressures and the behavior of the center of pressure (COP) of the body and both feet, it can assess through the same displacement in the medial-lateral and anterior-posterior axis balance. The measurement of the COP with an optometric system should provide high-resolution, more accurately, new information to help the health or sport specialist to understand the behavior of equilibrium in the marathon runner. Purpose: We evaluate the performance of the balance by measuring the maximum travel range and average speed of the COP of the body and both feet, in the medial-lateral and anterior-posterior axis, and assess plantar pressures, per quadrant of each foot, lateral dominance by appreciating the pressure by a high-resolution platform optometric. Sample: A descriptive, cross-sectional study with a sample of 663 healthy subjects (587 men and 76 women) who are actively involved in long-distance races (Marathon) is performed. Method: COP displacement body and both feet is measured, through a reading of 10 seconds in the standing position, in standing, with eyes open, in a state of apparent rest and barefoot through a CbsScanGraf optometric platform pressures. Results: The displacement and velocity range, the COP of the body in the anterior-posterior axis is greater than in the medial-lateral axis. Women show more stability than men. The majority of the sample has increased pressure on the right foot. It is estimated with I.C. 95% of the population mean displacement COP µ medial-lateral = [1.99; 2.41], µ anterior-posterior = [2.69; 3.07]. Weight and gender differences in the medial-lateral COP velocity (p <0.05) were found. The dominance of a foot support is not related to their functional dominance. The dominant foot support influences the speed of the COP in the anterior-posterior and medial-lateral axis (p <0.05).

Keywords

Pressió plantar; Presión plantar; Plantar pressure; Centre de pressions; Centro de presiones; Pressures center; Corredor de marató; Corredor de maratón; Marathon runner

Subjects

61 - Medical sciences

Knowledge Area

Ciències de la Salut

Documents

Tesi_Agustin Montañola.pdf

2.279Mb

Punto de pagina-Anverso.pdf

55.12Kb

Punto de pagina-Reverso.pdf

149.5Kb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)