Efecte de la ingesta de fitosterols i pectines sobre el perfil lipídic en conills d'índies

Author

Brufau Donés, Gemma

Director

Codony Salcedo, Rafael

Canela Campos, Miguel Ángel

Rafecas Martínez, Magdalena

Date of defense

2006-12-11

ISBN

978846903746

Legal Deposit

B.7821-2007



Department/Institute

Universitat de Barcelona. Departament de Nutrició i Bromatologia

Abstract

Actualment, les malalties cardiovasculars són la primera causa de mortalitat als països desenvolupats, on el consum de greix, ric en àcids grassos saturats, i el de colesterol és elevat. En aquests països, es troben comercialitzats un gran nombre de productes als que se'ls han afegit fitosterols i/o pectines. Nombrosos estudis clínics atribueixen, tant als fitosterols com a les pectines, propietats hipocolesterolemiants. No obstant, cap d'aquests estudis ha avaluat els efectes d'aquests compostos quan, al mateix temps, l'alimentació és rica en àcids grassos saturats i colesterol.<br/><br/>Por aquesta raó, es va plantejar l'estudi dels efectes de la addició de fitosterols i pectines sobre el perfil lipídic en conills d'índies, quan aquests ingredients funcionals es subministren conjuntament amb greixos amb alt contingut en àcids grassos saturats i colesterol.<br/><br/>Con aquests plantejament previ, l¡addició de fitosterols no va modificar els valors de colesterol en sang mentre que, al seu torn es va incrementar l'absorció d'àcids grassos saturats de cadena mitja (làurico i mirístic) i es va disminuir el colesterol "output". Per altra banda, l'addició de pectina tampoc va disminuir les concentracions de colesterol plasmàtiques, possiblement degut a una hidròlisis prematura d'aquesta fibra. <br/><br/>En resum, en el nostre estudi l'addició de pectina i fitosterols subministrats conjuntament amb una alimentació rica en greixos amb alt contingut en àcid grassos saturats i colesterol no va tenir cap efecte beneficiós sobre el perfil lipídic del model animal utilitzat en aquest assaig.


<i>Nowadays, cardiovascular diseases are the leading cause of death and illness in developed countries, where the consumption of saturated fat and cholesterol is high. In these countries, many functional foods enriched with phytosterols and pectin (described as cholesterol-lowering agents) are on the food market. However, they should never be used to counterbalance the effects of an unhealthy diet.<br/>Thus, the aim of this thesis was to study the effects of a high-saturated diet enriched with phytosterols and pectin on the lipid profile in an animal model.<br/><br/>Phytosterol addition to high-saturated diet did not lower cholesterolemia, did enhance absorption of medium-chain saturated fatty acids (lauric and myristic) and did reduce in cholesterol output. Moreover, pectin addition did not reduce plasma cholesterol concentrations, maybe because of an early breakdown of this soluble fiber. Thus, in our study, the addition of phytosterols and pectin to a high-saturated diet did not show any beneficial effect on the lipid profile. </I>

Keywords

Fitosterols; Colesterol; Àcids grassos saturats; Malalties cardiovasculars; Pectina

Subjects

663/664 - Food and nutrition. Enology. Oils. Fat

Knowledge Area

Ciències de la Salut

Documents

GBD_TESI.pdf

1.948Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)