Regulació de l'expressió gènica a enterobactèries: caracterització d'YdgT, una nova proteïna de la família Hha/YmoA, i interacciona amb altres proteïnes associades al nucleoide

Author

Paytubi Casabona, Sònia

Director

Juárez Giménez, Antonio

Madrid Xufré, Cristina

Date of defense

2004-04-01

ISBN

8468870684

Legal Deposit

B.32280-2004



Department/Institute

Universitat de Barcelona. Departament de Microbiologia

Abstract

En les bactèries entèriques, les proteïnes de la família Hha/YmoA juguen un paper important en la regulació de l'expressió genica en resposta a factors ambientals. La proteïna Hha d'<i>Escherichia coli</i> fou identificada com a regulador de l'expressió de la toxina &#945;-hemolisina. Ja ha estat prèviament descrit que la proteïna Hha interacciona amb la proteïna H-NS i que el complex nucleoproteic format és responsable de la termoregulació de l'expressió de l'operó <i>hly</i> d'<i>E. Col</i>i.<br/>També ha estat descrit que <i>E. Coli</i> i altres enterobactèries contenen una proteïna paràloga a H-NS, la proteïna StpA. Aquesta proteïna s'expressa molt poc en condicions normals, però s'indueix en mutants <i>hns</i>. La sobreexpressió de StpA suprimeix parcialment molts dels fenotips causats per la mutació <i>hns</i>.<br/>En aquesta tesi s'ha identificat en el genoma d'<i>E.coli</i> el gen <i>ydgT</i>, que codifica per a una proteïna amb elevada homologia amb proteïnes de la família Hha/YmoA. Aquesta nova proteïna paràloga a Hha (38% d'identitat i 68% de similitud), té un comportament similar a StpA en el context d'H-NS: es sobre-expressa en mutants <i>hha</i> i pot compensar, almenys parcialment, el fenotip hemolític provocat per la mutació <i>hha</i>.<br/>A mes també hem demostrat que la proteïna YdgT es capaç d'interaccionar tant amb H-NS com amb StpA, per tal de formar complexes hetero-dimèrics <i>in vivo</i>. En canvi, la proteïna YdgT no interacciona amb la seva proteïna paràloga Hha.<br/>En aquesta memòria també s'ha establert una xarxa de regulacions creuades entre les proteïnes Hha, YdgT, H-NS i StpA. Les mutacions <i>hha</i> i/o <i>hha ydgT</i> provoquen una disminució dels trànscrits d'<i>hns</i> i <i>stpA</i>. <br/>Ha estat analitzat l'efecte en el patró d'expressió proteica de les mutacions <i>hha, ydgT</i> i <i>hha ydgT</i>. Els resultats obtinguts mostren el fenotip pleiotròpic del doble mutant. Hem estat capaços de detectar diverses diferencies i hem identificat algunes de les proteïnes que mostren expressió diferencial entre les diferents soques estudiades: OmpA, OmpC, Triptofanasa, dTDP-L-ramnosa sintetasa, proteïna precursora de la proteïna periplasmàtica d'unió a D-ribosa. Aquestes proteïnes, entre d'altres funcions, juguen un paper important en la conjugació, osmo-regulació, formació de biofilms, formació de LPS i quimiotaxis, respectivament.

Keywords

Bacteriologia; Proteïnes; Genòmica

Subjects

579 - Microbiology

Knowledge Area

Ciències Experimentals i Matemàtiques

Documents

TESISPAYTUBI.pdf

3.972Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)