Recepció de l'obra de Witold Gombrowicz a l'Argentina i configuració de la seva imatge a l'imaginari cultural argentí

Author

Freixa Terradas, Pau

Director

Zaboklicka, Bozena

Date of defense

2008-09-10

ISBN

9788469209714

Legal Deposit

B.16958-2009



Department/Institute

Universitat de Barcelona. Departament de Lingüística General

Abstract

Des de la seva arribada a Argentina la figura de Witold Gombrowicz i la seva literatura han constituït un factor excèntric tant en la seva consideració dins el sistema de les lletres argentines com en la recepció pel lector mitjà. Durant els 24 anys que l'autor polonès passà a l'Argentina la repercussió de la seva obra fou mínima i només començà a donar-se a conèixer (i en grau menor a llegir-se) als anys 60, després del seu reconeixement a gran escala a París. Es en aquesta època que els seus amics creen una espècie de llegenda en torn a l'autor, que començarà a ser vist com a referent contracultural. Als anys 70 se'l reconeixerà sobretot com a dramaturg, tot i que són les lectures xifrades en novel·les i assaigs d'autors dels anys 80, especialment Ricardo Piglia i Juan José Saer, les que marcaran definitivament la configuració d'una lectura i una imatge de l'autor polonès molt lligada al context nacional que poc modificaran les aportacions crítiques més generals dels anys 90. <br/>La present tesi doctoral repassa més de 60 anys de presència de l'obra de Witold Gombrowicz a l'Argentina analitzant dècada rere dècada la seva recepció. Posteriorment es te en compte l'efecte de l'obra de l'escriptor polonès sobre els artistes locals, en especial quant a l'adopció de la figura de Gombrowicz como a personatge de ficció literària i cinematogràfica. Finalment es defineix sincrònica i diacrònicament el retrat imaginari de Witold Gombrowicz a l'imaginari cultural argentí.


"The reception of Witold Gombrowicz's works in Argentina and the construction of his image in the Argentinian cultural imaginary" <br/><br/>KEY WORDS: <br/>Witold Gombrowicz, Polish literature, Argentinian literature, Ricardo Piglia, Theory of Reception.<br/><br/>ABSTRACT:<br/>From the moment of his arrival in Argentina, Witold Gombrowicz and his literature were considered to be eccentric - both inside the general framework of Argentinian literature, and in terms of his reception by the average reader. During the 24 years that Gombrowicz spent in Argentina the impact of his work was minimal; he only began to be known (and, to a lesser degree, to be read) in the 1960s, after his great success in Paris. At this point his old friends created a kind of legend around the writer, who began to be regarded as a countercultural reference point. In the 1970s he gained recognition as a playwright, but more important to the creation of his cultural persona were the analyses - albeit restricted to the consideration of his presence in the domestic context - in the novels and essays of authors writing in the 1980s, especially Ricardo Piglia and Juan José Saer. The way of reading, understanding and imagining Gombrowicz that was thus established was largely unaffected by the more general critiques of his work written during the 1990s.<br/>This Ph. D. study follows Witold Gombrowicz's works presence in Argentina over a period of 60 years and analyzes his reception decade by decade. We consider the effect of his work on Argentinian creative artists, especially with regard to the adoption of his persona as a literary and film fiction character. Both synchronically and diachronically, the study seeks to define the image of Witold Gombrowicz in Argentinian cultural imaginary.


"Recepción de la obra de Witold Gombrowicz en la Argentina y configuración de su imagen en el imaginario cultural argentino" <br/><br/>PALABRAS CLAVE:<br/>Witold Gombrowicz, literatura polaca, literatura argentina, Ricardo Piglia, Teoría de la recepción.<br/><br/>RESUMEN: <br/>Desde su llegada a Argentina la figura de Witold Gombrowicz y su literatura han constituido un factor excéntrico tanto en su consideración dentro del sistema de las letras argentinas como en la recepción por el lector medio. Durante los 24 años que el autor polaco pasó en Argentina su repercusión fue mínima y sólo empezó a conocerse (y en un grado menor a leerse) en los años 60, después de su reconocimiento a gran escala en París. Es en esta época que sus antiguos amigos crean una especie de leyenda en torno al autor, que empezará a ser visto como referente contracultural. En los años 70 se lo reconocerá sobre todo como dramaturgo, aunque son las lecturas cifradas en novelas y ensayos de autores de los 80, especialmente Ricardo Piglia y Juan José Saer, las que marcarán definitivamente la configuración de una lectura y una imagen del autor polaco muy ligada al contexto nacional que poco modificarán las aportaciones críticas más generales de los años 90. <br/>La presente tesis doctoral repasa más de 60 años de presencia de la obra de Witold Gombrowicz en Argentina analizando década por década su recepción. Posteriormente se contempla el efecto de la obra del escritor polaco sobre los artistas locales, en especial en cuanto a la adopción de la figura de Gombrowicz como personaje de ficción literaria y cinematográfica. Finalmente se define sincrónica y diacrónicamente el retrato imaginario de Witold Gombrowicz en el imaginario cultural argentino.

Keywords

Teoria de la recepció; Ricardo Piglia; Literatura argentina; Literatura polonesa; Witold Gombrowicz

Subjects

82 - Literature

Knowledge Area

Ciències Humanes i Socials

Documents

PFT_TESI.pdf

1.414Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)