La parròquia rural a Catalunya (segles XVIII-XIX, Bisbat de Girona)

dc.contributor
Universitat de Barcelona. Departament de Història Contemporània
dc.contributor.author
Puigvert i Solà, Joaquim M. (Joaquim Maria), 1959-
dc.date.accessioned
2011-04-12T13:47:46Z
dc.date.available
2010-11-15
dc.date.issued
1990-11-30
dc.date.submitted
2010-11-15
dc.identifier.isbn
978-84-694-0005-0
dc.identifier.uri
http://www.tdx.cat/TDX-1115110-104233
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/2005
dc.description.abstract
Aquesta tesi doctoral planteja, a partir de l'àmbit de la diòcesi de Girona (però amb sovintejades comparacions amb la resta de Catalunya), el paper de la parròquia en el marc de la comunitat rural d'Antic Règim, així com en el pas a la societat liberal. S'ha estudiat quin paper tenien les estructures parroquials (obreria, confraries, rectors) en una cornunitat rural socialment diferenciada.<br/><br/>En primer lloc, es contempla com el finançament ordinari i extraordinari del culte i el temple requeia damunt la comunitat rural, davant la generalitzada infeudació del delme i la seva desviació fóra dels límits parroquials. La institució de l'obreria -controlada majoritàriament per la pagesia benestant- havia de garantir el finançament i l'administració del culte i el temple.<br/><br/>S'estudia, així mateix, el paper de les confraries postridentines. Aquestes confraries, fomentades per l'Església per a enquadrar la població, podien contribuir a fomentar solidaritats verticals al bell mig d'una comunitat rural socialment diferenciada.<br/><br/>S'investiga el paper del rector com a notable local i intermediari entre la comunitat rural i l'Església: es considera el seu orígen social, les seves condicions materials de vida i la seva formació cultural.<br/><br/>Finalment, un cop dibuixades les característiques generals de la parròquia dins la societat rural d'Antic Règim, es planteja les conseqüències i l'impacte de la Revolució liberal (de manera especial l'abolició del delme) damunt seu. En termes generals, hi hagué un empobriment en les obreries, les confraries i en la<br/>dotació dels rectors; empobriment que la dotació estatal del "culte i clero" no evità.
cat
dc.description.abstract
<i>"THE RURAL PARISH IN CATALONIA (BISHOPRIC OF GIRONA;XVIII-XIX CENTURIES)"<br/><br/>by JOAQUIM M. PUIGVERT I SOLÀ<br/><br/>TEXT:<br/><br/>This dissertation is an analytical study of the parish structures related to the Catalan rural society during the 18th. and 19th. centuries, taking as an example the Bishopric of Girona. The parish is studied from two points of view. On the one hand, the parish represented an administrative institution of the Church which had a strong power over a clearly defined territorial division. It helped to maintain both the payment of the tithe and the structure of the population during the "Ancien Régime". On the other hand, through the churchwardenships or "parish factories" and the "confréries", the parish also provided the different social classes (mainly the wealthy peasantry) wit several possibilities of promotion and privilege. It directed the social protection and the festival and offered specific and tangible advantages.<br/>Theses churchwardenships and "confréries" not only helped to deal with all sorts of conflicts inside the parishes, but also offered limits of autonomy and resistance to "the outside" (either the jurisdictional lords, the treasury of the tithe collectors). In this sense, this thesis analyses the relationships which hare been established ("from the bottom") with the parish institution. These relationships, however, have been neither permanent nor monolithic throughout the years. They have changed constantly according to the historical of the Liberal Revolution on the parish structures have been pointed out. </i>
eng
dc.format.mimetype
application/pdf
dc.language.iso
cat
dc.publisher
Universitat de Barcelona
dc.rights.license
ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
Catalunya - Història eclesiàstica
dc.subject
S. XVlI-XIX
dc.subject
Diócesi de Girona
dc.subject
Esglèsia Catòlica
dc.subject.other
Ciències Humanes i Socials
dc.title
La parròquia rural a Catalunya (segles XVIII-XIX, Bisbat de Girona)
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.subject.udc
93
cat
dc.contributor.authoremail
joaquim.puigvert@udg.edu
dc.contributor.director
Giralt i Raventós, Emili, 1927-2008
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.identifier.dl
B.10450-2011


Documents

01.JPS_1de10.pdf

8.509Mb PDF

02.JPS_2de10.pdf

10.37Mb PDF

03.JPS_3de10.pdf

3.673Mb PDF

04.JPS_4de10.pdf

9.701Mb PDF

05.JPS_5de10.pdf

3.274Mb PDF

06.JPS_6de10.pdf

9.400Mb PDF

07.JPS_7de10.pdf

7.957Mb PDF

08.JPS_8de10.pdf

23.92Mb PDF

09.JPS_9de10.pdf

3.066Mb PDF

10.JPS_10de10.pdf

6.465Mb PDF

This item appears in the following Collection(s)