Concepcions sobre l'escriptura i benestar psicològic en els estudis de doctorat: la perspectiva dels estudiants

Author

Cerrato Lara, Maria

Director

Castelló Badia, Montserrat

Date of defense

2014-06-10

Legal Deposit

B 15910-2014

Pages

209 p.



Department/Institute

Universitat Ramon Llull. Facultat de Psicologia, Ciències de l'Educació i de l'Esport Blanquerna

Abstract

En el present treball es pretén analitzar i explicar la relació entre concepcions sobre escriptura científica i benestar psicològic al tercer cicle d’universitat, tant a partir d’un estudi comparatiu en el que s’analitzen els patrons obtinguts en dues mostres (631 doctorands espanyols i 939 doctorands finlandesos), com a partir d’un estudi de perfils d’escriptors centrat en els 631 espanyols. Prèviament, es tradueix i s’adapta The Writing Process Questionnaire (Lonka et al., 2014) en la població espanyola –instrument que, juntament amb una escala del MED NORD questionnaire (Lonka et al., 2008) adaptada al context del doctorat en el treball de Pyhältö et al. (2009), són els que es fan servir per a la recollida de dades. Tant l’anàlisi correlacional de factors en l'estudi comparatiu com l’anàlisi de perfils dels doctorands espanyols desvetllen la interrelació entre escriptura i benestar. D’altra banda, els resultats confirmen l’ús del The Writing Process Questionnaire com una eina fiable per aplicar en població espanyola.


En el presente trabajo se pretende analizar y explicar la relación entre concepciones sobre escritura científica y bienestar psicológico en el tercer ciclo de universidad, tanto a partir de un estudio comparativo en el que se analizan los patrones obtenidos en dos muestras (631 doctorandos españoles y 939 doctorandos finlandeses), como a partir de un estudio de perfiles de escritores centrado en los 631 españoles. Previamente, se traduce y adapta The Writing Process Questionnaire (Lonka et al., 2014) en la població española –instrumento que, junto con una escala del MED NORD questionnaire (Lonka et al., 2008) adaptada al contexto del doctorado en Pyhältö et al. (2009), son los que se hacen servir para la recogida de datos. Tanto el análisis correlacional de factores en el estudio comparativo como el análisis de perfiles de los doctorandos españoles desvelan la interrelación entre escritura y bienestar. Por otro lado, los resultados confirman el uso del The Writing Process Questionnaire com una herramienta fiable para aplicar en población española.


The present study aims to analyze and explain the relationship between scientific writing conceptions and psychological well-being in the third cycle of university. It includes a comparative study in which we analyze the patterns obtained in two samples (631 PhD Spanish and 939 Finnish doctoral students), and a study about writers’ profiles (focused on the 631 Spanish students). The tools used for the data collection are The Writing Process Questionnaire (Lonka et al., 2014), which is translated and adapted to the Spanish population, and one scale of the MED NORD questionnaire (Lonka et al., 2008) –adapted to the PhD context in Pyhältö et al. (2009). The correlational analysis of factors in the cross-cultural study and the analysis of profiles of the Spanish PhD students reveal a relationship between writing and well-being. Furthermore, the results sustain the use of The Writing Process Questionnaire as a reliable tool for the Spanish population.

Keywords

Concepcions sobre escriptura; Concepciones sobre escritura; Writing conceptions; Doctorands; Doctorandos; PhD students; Estructura factorial; Factorial structure; Well-being; Reliability

Subjects

159.9 - Psychology

Knowledge Area

Ciències Socials i Jurídiques

Note

La tesi està escrita en anglès

Documents

Tesi_Doctoral_Maria_Cerrato_Lara.pdf

2.140Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)