Presença do poeta João Cabral de Melo Neto na Espanha: Relações literárias e em outros âmbitos da cultura

dc.contributor
Universitat de Barcelona. Departament de Filologia Romànica
dc.contributor.author
Vargas de Carvalho, Alessandra
dc.date.accessioned
2014-06-12T10:07:20Z
dc.date.available
2014-12-10T06:45:06Z
dc.date.issued
2014-02-17
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/145062
dc.description.abstract
A tese trata da presença intelectual do poeta brasileiro João Cabral de Melo Neto na Espanha em suas estadias intermitentes no país desde 1947, quando assumiu o posto de vice-cônsul em Barcelona, até 1969, ano em que deixou o cargo de cônsul na mesma cidade, porém tendo assumido, no meio tempo, cargos diplomáticos na Embaixada Brasileira em Madrid e no Consulado Honorário de Sevilha. O estudo está fundamentado sobre duas questões principais que seriam a transcendência que a vivência intelectual e intercâmbios promovidos durante esses períodos tiveram na própria obra do escritor bem como na obra de alguns artistas e escritores espanhóis. A natureza desses intercâmbios é analisada e discutida nos seguintes termos: em que sendas ou interesse se desdobraram e em que projetos, produtos e materiais específicos tomaram forma; como influíram e com que peso, na obra do poeta; os desdobramentos intelectuais e teóricos que tiveram para o escritor; se existe e sobre que fundamentos e linhas de interesse consiste a permanência desses contatos e convivências: tanto na obra do escritor que se fez de maneira concomitante e precedente à convivência em questão, quanto na obra de autores ou setores da cultura espanhola com e nos quais conviveu à época.
por
dc.description.abstract
La tesi analitza la petjada intel•lectual del poeta brasiler João Cabral de Melo Neto durant les seves estades intermitents a Espanya des de 1947, quan va prendre possessió del càrrec de vicecònsol del Brasil a Barcelona, fins l'any 1969, data en què va cessar a la mateixa ciutat. En aquest període també va exercir altres càrrecs diplomàtics a l'Ambaixada del Brasil a Madrid i al Consolat Honorari de Sevilla. El treball té com a fonament dues qüestions primordials: la transcendència que té la vivència intel•lectual de l'escriptor i els intercanvis promoguts durant els esmentats períodes tant a la pròpia obra, així com a l'obra d'alguns artistes i escriptors espanyols. El caràcter d'aquests intercanvis i relacions és plantejat i discutit en aquests termes: per quins camins o amb quins interessos es van desenvolupar i en quins projectes o materials específics van prendre cos; de quina manera van influir i quina importància van suposar a la seva obra; quina evolució intel•lectual i teòrica van tenir; a partir de quins fonaments i línies de recerca s'anà entreteixint la permanència d'aquests contactes i confluències, tant a l'obra de l'escriptor produïda de manera simultània i posterior a la vivència en qüestió, quant a l'obra d'autors o sectors de la cultura espanyola als quals va tenir accés.
cat
dc.format.extent
544 p.
cat
dc.format.mimetype
application/pdf
dc.language.iso
por
cat
dc.publisher
Universitat de Barcelona
dc.rights.license
L'accés als continguts d'aquesta tesi queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/
dc.rights.uri
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/
*
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
Literatura brasilera
cat
dc.subject
Literatura brasileña
cat
dc.subject
Brazilian literature
cat
dc.subject
Poesia
cat
dc.subject
Poesía
cat
dc.subject
Poetry
cat
dc.subject
Relacions culturals
cat
dc.subject
Relaciones culturales
cat
dc.subject
Cultural relations
cat
dc.subject
Cabral de Melo Neto, João, 1920-
cat
dc.subject.other
Ciències Humanes i Socials
cat
dc.title
Presença do poeta João Cabral de Melo Neto na Espanha: Relações literárias e em outros âmbitos da cultura
cat
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.subject.udc
82
cat
dc.contributor.director
Losada, Elena, 1958-
dc.embargo.terms
6 mesos
cat
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.identifier.dl
B 15038-2014
cat


Documents

AVdC_TESE.pdf

2.219Mb PDF

This item appears in the following Collection(s)