La Libre adhesión y baja voluntaria del socio en la legislación cooperativa catalana y sus consecuencias económicas

Author

Borjabad Bellido, Juan Víctor

Codirector

Borjabad Gonzalo, Primitivo

Puyalto Franco, María José

Date of defense

2013-04-22

Legal Deposit

L.856-2014

Pages

682 p.



Department/Institute

Universitat de Lleida. Departament de Dret Privat

Abstract

Els principis cooperatius són, unes directrius generals que han de presidir, la vida de les cooperatives i tota legislació sobre aquest model de societats. No són principis immutables, sinó línies de conducta societàries que han de tenir-se presents. Alguna de les nostres lleis els han recollit explícitament (1974 en el seu article 2.1), o amb remissió a ells com en la *LGC (1987, article 1.3), o com la *LCC (2002 article 1º). Tots els principis són importants però aquest treball s'encamina, al de la "Lliure adhesió i baixa voluntària", conegut com a "porta oberta". La tesi s'inicia amb un Capítol Primer on s'estudien els principis cooperatius per continuar en un Segundo amb l'estudi del principi esmentat, la seva formulació per la A.C.I. i el seu acolliment per la legislació espanyola. El Capítol Tercer aborda el principi i la seva influència en l'estructura financera, seguint el treball amb el Capítol Quart que constitueix el centre de l'esforç investigador en la legislació catalana vigent, així com els efectes econòmics de la baixa del soci en la *LCC, *LECoop supletòria, en l'especial per a cooperatives de crèdit i en el dret cooperatiu autonòmic espanyol.


Los principios cooperativos son, unas directrices generales que han de presidir, la vida de las cooperativas y toda legislación sobre este modelo de sociedades. No son principios inmutables, sino líneas de conducta societarias que han de tenerse presentes. Alguna de nuestras leyes los han recogido explícitamente (1974 en su artículo 2.1), o con remisión a ellos como en la LGC (1987, artículo 1.3), o como la LCC (2002 artículo 1º). Todos los principios son importantes pero este trabajo se encamina, al de la "Libre adhesión y baja voluntaria", conocido como "puerta abierta". La tesis se inicia con un Capítulo Primero donde se estudian los principios cooperativos para continuar en un Segundo con el estudio del principio mencionado, su formulación por la A.C.I. y su acogimiento por la legislación española. El Capítulo Tercero aborda el principio y su influencia en la estructura financiera, siguiendo el trabajo con el Capítulo Cuarto que constituye el centro del esfuerzo investigador en la legislación catalana vigente, así como los efectos económicos de la baja del socio en la LCC, LECoop supletoria, en la especial para cooperativas de crédito y en el derecho cooperativo autonómico español.


The cooperative beginning is, a few general directives at that they have to preside, the life of the cooperatives and all legislation on this model of companies. It is not immutable beginning, but association lines of conduct that have to have presents. Someone of our laws they have gathered them explicitly (1974 in his article 2.1), or with reference to them as in the LGC (1987, article 1.3), or as the LCC (2002 article 1 º). All the beginning is important but this work intends, to that of the " Free adhesion and voluntary redundancy ", known as " opened door ". The thesis begins with the First Chapter where the cooperative beginning is studied to continue in a Second with the study of the mentioned beginning, his formulation for the A.C.I. and his welcome for the Spanish legislation. The Third Chapter approaches the beginning and his influence in the financial structure, following the work with the Fourth Chapter that supplementary LECoop constitutes the center of the investigative effort in the Catalan in force legislation, as well as the economic effects of the fall of the partner in the LCC, in the special one for credit cooperatives and in the cooperative autonomous Spanish right.

Keywords

Principis cooperatius; Principios cooperativos; Cooperative beginning

Subjects

34 - Law. Jurisprudence

Knowledge Area

Dret Mercantil

Documents

Tjvbb1de1.pdf

3.968Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)