Desarrollo y Validación de una herramienta telemática de ayuda al diagnóstico de la litiasis renal

Author

Benejam Gual, Joan Maria

Director

Grases Freixedas, Félix

Costa Bauzá, Antonia

Date of defense

2014-03-07

Pages

621 p.



Department/Institute

Universitat de les Illes Balears. Departament de Biologia Fonamental i Ciències de la Salut

Abstract

- Introducció La intel•ligència artificial aplicada a la medicina es una branca de les ciències informàtiques, capaç d’analitzar dades mèdiques complexes. La litiasi renal es classifica en diferents tipus, cada un dels quals presenta factors etiològics específics, el maneig dels quals requereix una gran dedicació de temps. Considerant aquests fets, s’ha desenvolupat i validat un programa informàtic d’ajuda al diagnòstic de la litiasi renal. - Contingut de la investigació El desenvolupament del programa de diagnòstic està basat en els coneixements actuals sobre els factors etiològics dels diferents tipus de càlculs renals. La validació del programa de diagnòstic s’ha fet emprant dades reals de pacients del Servei d’Urologia de l’Hospital de Manacor (Mallorca) i comprovant que el diagnòstic donat pel programa es correcte i es correspon amb les dades introduïdes. - Conclusió El programa desenvolupat i validat a aquesta Tesi Doctoral permetrà una gran millora en l’atenció assistencial, ja que els uròlegs podran fer el diagnòstic del pacient litiàsic de forma més àgil i indiviualitzada.


- Introducción La inteligencia artificial aplicada a la medicina es una rama de las ciencias informáticas, capaz de analizar complejos datos médicos. La litiasis renal se clasifica en distintos tipos, cada uno de los cuales presenta factores etiológicos específicos, cuyo manejo requiere una gran dedicación de tiempo. Considerando estos hechos, se ha desarrollado y validado un programa informático de ayuda al diagnóstico de la litiasis renal. - Contenido de la investigación El desarrollo del programa de diagnóstico está basado en los conocimientos actuales sobre los factores etiológicos de los distintos tipos de cálculos renales. La validación del programa de diagnóstico se ha realizado con datos reales de pacientes del Servicio de Urología del Hospital de Manacor (Mallorca) y comprobando el correcto diagnóstico proporcionado por el programa a partir de los datos introducidos. - Conclusión El programa desarrollado y validado en esta Tesis Doctoral permitirá una gran mejora en la atención asistencial, ya que los urólogos podrán realizar el diagnóstico del paciente litiásico de forma más ágil e individualizada.


- Introduction Artificial intelligence applied to medicine is a branch of computer science capable of analyzing complex medical data. Renal lithiasis is classified into various types, each of which has specific etiological factors, whose handling requires a large time dedication. Considering these facts, a computer program for the diagnosis of renal lithiasis have been developed and validated. - Content of the research The development of the diagnostic program is based on current knowledge about the etiological factors of the different types of renal stones. The diagnostic program validation was performed with real patient data from the Department of Urology, Hospital de Manacor (Mallorca) and checking the correct diagnosis provided by the program from the data entered. - Conclusion The program developed and validated in this thesis will allow a great improvement in health care, since urologists will be able to diagnose renal stone patients in a more agile and individualized way.

Keywords

Litiasis renal, diagnóstico, herramienta informática, validación

Subjects

57 - Biological sciences in general; 577 - Material bases of life. Biochemistry. Molecular biology. Biophysics; 61 - Medical sciences

Knowledge Area

Ciències Mèdiques Bàsiques

Documents

tjmbg1de1.pdf

8.402Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)