Presoneres del moviment republicà irlandès. Her Majesty's Armagh Prison 1971-1982

Author

Ros Domènech, Mireia

Director

Duch i Plana, Montserrat, 1959-

Date of defense

2013-12-10

Legal Deposit

T 542-2014

Pages

521 p.



Department/Institute

Universitat Rovira i Virgili. Departament d'Història i Història de l'Art

Abstract

La present investigació analitza la invisibilitat del paper de les dones del moviment republicà irlandès encarcerades a la única presó per a dones del Nord d'Irlanda: Her Majesty's Armagh Prison entre 1971 i 1982, moment en que al centre de la lluita republicana es trobaven la resistència, la lluita, les reivindicacions, les campanyes i les protestes que duien a terme els presoners i les presoneres primer en protesta per la introducció de l'internament sense judici previ i després per a la recuperació de l'estatus polític. L'anàlisi del període es complementa amb una lectura en clau de gènere de la història del nacionalisme irlandès del segle XX i amb l'evolució del feminisme al Nord d'Irlanda.


La presente investigación analiza la invisibilidad del papel de las mujeres del movimiento republicano irlandés presas en la única prisión para mujeres del Norte de Irlanda: Her Majesty's Armagh Prison entre 1971 i 1982, momento en que en el centro de la lucha republicana se encontraban la resistencia, la lucha, las reivindicaciones, las campañas i las protestas que llevaban a cabo los prisioneros i las prisioneras, primero en protesta por la introducción de el internamiento sin juicio previo y después por la recuperación del estatus político. El análisis del periodo se complementa con una lectura en clave de género de la historia del nacionalismo irlandés del siglo XX i con la evolución del feminismo en el Norte de Irlanda.


This study examines how the role of Irish Republican women imprisoned in the north of Ireland was overshadowed. These women were confined at the only female prison of the area, Her Majesty's Armagh Prison, between 1971 and 1982. During this period the Republican struggle focused on the resistance, struggle, campaigns and protested against interment without trial and secondly, they campaigned to recover the status of political prisoners. The analysis is supplemented both by a gender perspective reading of the history of Irish nationalism during the twentieth -century, and by an analysis of the evolution of feminist struggle in the North of Ireland.

Keywords

Irlanda; Feminisme; Presó; Moviment Republicà; IRA

Subjects

316 - Sociology; 32 - Politics; 94 - General history

Documents

Tesi_Mireia_Ros_Domènech.pdf

19.77Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)