El lèxic filològic al món romà d’època imperial

Author

Bernadó i Ferrer, Gemma

Director

Velaza, Javier

Date of defense

2013-11-27

Legal Deposit

B. 4417-2014

Pages

509 p.



Department/Institute

Universitat de Barcelona. Departament de Filologia Llatina

Abstract

La meva tesi doctoral presenta un recull dels termes de la crítica textual llatina dels ss. IV-VI d.C. Concretament, ofereix un estudi tècnic del vocabulari que els comentaristes i escoliastes utilitzaren per referir-se a com ens transmeteren els textos amb l‘objectiu d‘oferir un panorama general de les aportacions a la crítica textual llatina de l‘època. El corpus a lexicalitzar queda constituït per una quinzena d‘escolis i comentaris a Horaci, Terenci, Virgili, Ciceró, Juvenal, Lucà, Estaci, Persi i les Subscriptiones. El problema més important que presenta el material és la seva heterogeneïtat tant pel que fa a la cronologia com pel que fa a l‘autoria: la majoria d‘aquests textos es basen en un fons escoliogràcfic comú dels ss. IV-VI, que es va transformant fins a adquirir la seva forma definitiva cap als ss. IX-X.


My PhD dissertation offers a collection of Latin terms concerning textual criticism which belongs to the period between the fourth and sixth century AD. It is a technical study of the terminology used by commentators and scholiasts in order to explain how they transmitted Latin literary texts and it serves the purpose of offering an overall view of the Latin Textual Criticism of this period. The corpus which will be lexicalised includes about fifteen scholia and comentaries on Horace, Terence, Vergil, Cicero, Juvenal, Lucan, Statius, Persius and the Subscriptiones. The main challenge is to deal with the heterogeneity of chronology and authorship. Most of the texts derive from scholiastic material from the fourth, fifth or sixth century BC, which constantly changed until it reached its definitive form around the ninth or tenth century.

Keywords

Filologia llatina; Filología latina; Latin philology; Crítica textual; Textual criticism; Lexicografia; Lexicografía; Lexicography

Subjects

81 - Linguistics and languages

Knowledge Area

Ciències Humanes i Socials

Documents

GBF_TESI.pdf

6.328Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)