La Participación española en la economía del opio en Asia Oriental tras el fin del Galeón

dc.contributor
Universitat Pompeu Fabra. Departament d'Humanitats
dc.contributor.author
Permanyer Ugartemendia, Ander
dc.date.accessioned
2014-02-06T11:45:53Z
dc.date.available
2014-02-06T11:45:53Z
dc.date.issued
2013-12-10
dc.identifier.uri
http://hdl.handle.net/10803/129731
dc.description.abstract
El fin del Galeón de Manila supuso un hecho trascendental en la economía de Asia Oriental. En el caso de la Real Compañía de Filipinas, entonces en ocaso, se vio plenamente mermado su acceso a la plata latinoamericana, que era una de sus bazas principales en sus factorías de Calcuta y Cantón. Esto motivó la reorientación de las actividades privadas de los empleados de la Compañía hacia el comercio del opio, coincidiendo con su estallido, con el apoyo financiero de inversores manileños. El presente trabajo identifica y analiza dichas actividades, que están en la raíz de la destacada firma británica Jardine, Matheson & Co., y las sitúa en el conjunto del comercio europeo en Asia, al que los españoles indudablemente hicieron una importante aportación en un momento clave en la evolución de la economía del opio y del conjunto de la historia de la China moderna.
spa
dc.description.abstract
The end of the Manila Galleon was a highly influential event for East Asian economy. The activities of the then declining Spanish Royal Philippine Company were deeply affected by such event: the Company was deprived, mainly in its factories in Calcutta and Canton, of one of its most important assets, namely the access to Latin American silver. Thus, the Company’s employees redirected their private activities towards the then booming opium business, with the financial support of Manila investors. This study identifies and analyses these activities, which are in the roots of what later became Jardine, Matheson & Co., and places them in the context of the European trade in Asia, to which the Spanish undoubtedly made a very important contribution in an key period of the opium economy and modern China historical development.
eng
dc.format.extent
664 p.
cat
dc.format.mimetype
application/pdf
dc.language.iso
spa
cat
dc.publisher
Universitat Pompeu Fabra
dc.rights.license
ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
dc.source
TDX (Tesis Doctorals en Xarxa)
dc.subject
Opio
cat
dc.subject
Relaciones España-China
cat
dc.subject
Qing
cat
dc.subject
Real Compañía de Filipinas
cat
dc.subject
Galeón de Manila
cat
dc.subject
Jardine, Matheson & Co.
cat
dc.subject
Yrisarri
cat
dc.subject
Calvo
cat
dc.subject
Larruleta
cat
dc.subject
Mendieta
cat
dc.subject
Uriarte
cat
dc.subject
Yruretagoyena
cat
dc.subject
Otadui
cat
dc.subject
Cantón
cat
dc.subject
Macao
cat
dc.subject
Xiamen
cat
dc.subject
Calcuta
cat
dc.subject
Manila
cat
dc.subject
México
cat
dc.title
La Participación española en la economía del opio en Asia Oriental tras el fin del Galeón
cat
dc.type
info:eu-repo/semantics/doctoralThesis
dc.type
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.subject.udc
00
cat
dc.contributor.authoremail
apermanyeru@gmail.com
cat
dc.contributor.director
Folch, M. Dolors
dc.contributor.director
Delgado, Josep M.
dc.embargo.terms
cap
cat
dc.rights.accessLevel
info:eu-repo/semantics/openAccess
dc.identifier.dl
B. 4157-2014
cat
dc.description.degree
Programa de doctorat en Història


Documents

tapu.pdf

5.309Mb PDF

This item appears in the following Collection(s)