Methods of covert communication of speech signals based on a bio-inspired principle

Author

Ballesteros Larrota, Dora María

Director

Moreno Aróstegui, Juan Manuel

Date of defense

2013-07-15

Legal Deposit

B. 3903-2014

Pages

186 p.



Department/Institute

Universitat Politècnica de Catalunya. Departament d'Enginyeria Electrònica

Abstract

This work presents two speech hiding methods based on a bio-inspired concept known as the ability of adaptation of speech signals. A cryptographic model uses the adaptation to transform a secret message to a non-sensitive target speech signal, and then, the scrambled speech signal is an intelligible signal. The residual intelligibility is extremely low and it is appropriate to transmit secure speech signals. On the other hand, in a steganographic model, the adapted speech signal is hidden into a host signal by using indirect substitution or direct substitution. In the first case, the scheme is known as Efficient Wavelet Masking (EWM), and in the second case, it is known as improved-EWM (iEWM). While EWM demonstrated to be highly statistical transparent, the second one, iEWM, demonstrated to be highly robust against signal manipulations. Finally, with the purpose to transmit secure speech signals in real-time operation, a hardware-based scheme is proposed


Esta tesis presenta dos métodos de comunicación encubierta de señales de voz utilizando un concepto bio-inspirado, conocido como la “habilidad de adaptación de señales de voz”. El modelo de criptografía utiliza la adaptación para transformar un mensaje secreto a una señal de voz no confidencial, obteniendo una señal de voz encriptada legible. Este método es apropiado para transmitir señales de voz seguras porque en la señal encriptada no quedan rastros del mensaje secreto original. En el caso de esteganografía, la señal de voz adaptada se oculta en una señal de voz huésped, utilizando sustitución directa o indirecta. En el primer caso el esquema se denomina EWM y en el segundo caso iEWM. EWM demostró ser altamente transparente, mientras que iEWM demostró ser altamente robusto contra manipulaciones de señal. Finalmente, con el propósito de transmitir señales de voz seguras en tiempo real, se propone un esquema para dispositivos hardware.

Subjects

621.3 Electrical engineering

Documents

TDBL1de1.pdf

3.812Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)