Impacto de la implantación del modelo de dirección clínica en atención primaria del Institut Català de la Salut sobre la salud cardiovascular en la provincia de Tarragona

Author

Aguilar Martín, Carina

Director

Piñol Moreso, Josep Lluís

Codirector

Bladé, J. (Joan)

Date of defense

2013-10-17

Legal Deposit

T.68-2014

Pages

226 p.



Department/Institute

Universitat Rovira i Virgili. Departament de Ciències Mèdiques Bàsiques

Abstract

The Institut Català de la Salut (ICS) implemented the model of Clinical Governance in Primary Health Care in 2001 in order to improve its services and the medical practice. A good way to carry out these implementations is by means of interventions. Two of the mostly used strategies to improve clinical practice are audits and feedback of information. OBJECTIVE To evaluate the impact of the implementation of the Clinical Governance model in Primary Health Care of the ICS on the cardiovascular health and its associated variables. MATERIAL AND METHODS Cohorts prospective study (2001-2011) to evaluate the impact of the implementation of the Clinical Governance model on the population of the province of Tarragona. In this study took part 19 Primary Health Care centres, 96 medical professionals and 1878 patients. The effect of this implantation was evaluated globally and according to the level of the feedback information received, categorized into two groups, high and low. RESULTS Ten years after the implementation there was a general improvement regarding screening, percentage of diagnosis and control of cardiovascular risk factors. The risk of suffering from adjusted cardiovascular diseases and mortality if exposed to a low level of feedback was of HR=1,555(1,060-2,277) and of HR=1,808(1,141-2,865) respectively. CONCLUSION The implementation of the Clinical Governance model in Primary Health Care of the ICS in the province of Tarragona represented an improvement in the cardiovascular health and mortality, above all, in the group with a high level of feedback of information.


RESUMEN INTRODUCCIÓN El Institut Català de la Salut(ICS) implementó el año 2001 el modelo de Dirección Clínica en atención primaria, para mejorar sus servicios y su práctica. Una buena forma de poder realizar este tipo de implementaciones es mediante intervenciones. Una de las estrategias más utilizadas para mejorar la práctica clínica son la auditoría y la retroalimentación de la información. OBJETIVO Evaluar el impacto de la implantación del modelo de Dirección Clínica en atención primaria del ICS sobre la salud cardiovascular y sus variables asociadas. MATERIAL Y MÉTODOS Estudio de cohortes prospectivo (2001-2011) para evaluar el impacto de la implantación del modelo de Dirección clínica en la población de la provincia de Tarragona. En el estudio participaron 19 centros de atención primaria, 96 profesionales médicos y 1878 pacientes. El efecto de la implantación se evaluó de forma global y según el nivel de retroalimentación de la información recibido, categorizado en alto y bajo. RESULTADOS A los 10 años de la implantación hubo una mejora general en cuanto al cribado, al porcentaje de diagnóstico y al control de los factores de riesgo cardiovascular. El riesgo de sufrir ECV y mortalidad ajustado si se estuvo expuesto a un nivel de retroalimentación bajo fue de HR=1,555(1,060-2,277) y de HR=1,808(1,141-2,865) respectivamente. CONCLUSIÓN La implantación del modelo de Dirección Clínica en atención primaria del ICS en la provincia de Tarragona produjo una mejora en la salud cardiovascular y en la mortalidad, sobretodo en el grupo con un nivel alto de retroalimentación de la información.

Keywords

Gestión sanitaria; Riesgo cardiovascular; Salud cardiovascular; Dirección clínica

Subjects

616.1 - Pathology of the circulatory system, blood vessels. Cardiovascular complaints

Documents

Tesis Definitiva.pdf

3.029Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)