Sources, transformations and controls of dissolved organic matter (DOM) in a Mediterranean catchment = Fonts, transformacions i controls de la matèria orgànica dissolta (DOM) a una conca Mediterrània

Author

Catalán García, Núria

Director

Obrador Sala, Biel

Pretus Real, Joan Lluís

Date of defense

2013-09-13

Legal Deposit

B. 28932-2013

Pages

182 p.



Department/Institute

Universitat de Barcelona. Departament d'Ecologia

Abstract

Dissolved organic matter (DOM) is a primary source of organic carbon in aquatic ecosystems. Inland waters actively transform DOM, having a relevant effect on the regional and global carbon budgets. DOM quantity and quality determine the efficiency of any transformation pathway and are intensely defined by the landscape, as it controls both the DOM origin and the transformations processes acting over it. This thesis aims to unravel the sources, controls and transformations of DOM in a Mediteranean catchment using both laboratory experimental designs to address the effects of degradation processes, and field monitoring approaches to study the natural DOM variability. The Mediterranean region presents a marked hydrological seasonality characterized by intermittent surface water flows like the ephemeral washes of the studied catchment. The receiving water body is, as most natural lentic waters in the Mediterranean region, a shallow system dominated by submerged vegetation. The characteristics of the study catchment allow assessing the interplay between the landscape properties, contrasted DOM sources and different mechanisms of control over DOM quality and quantity. The quality of the DOM present in ephemeral washes is influenced by landscape factors, and this influence varies in a seasonal basis. Two seasonal periods are distinguished in terms of DOM quality: autumn, showing an aromatic character related with hydromorphological variables, and winter-spring, with a microbial-like DOM derived from in-situ processes and linked to specific soil types and land uses. The effect of the biodegradation and the combined effect of photo- and biodegradation processes is stronger on allochthonous than on autochthonous DOM sources. These differences are related to distinct previous exposure to degradation pathways and to specific composition of each source. These results are in agreement with an increasing number of works questioning the classical paradigm linking allochthonous DOM with unreactive and autochthonous DOM with labile materials. The instantaneous rates of change in DOM properties showed that qualitative changes during degradation cannot be assumed to follow a regular decay pattern. The addition of small inputs of labile carbon to lake water does not enhance the decomposition rate of the DOM present in the receiving lake water, and thus no evidences of priming effect are found. Neither nutrient availability nor the available surface for cell attachment have any significant effect on the occurrence of priming effect. The fingerprint of different sources and processing mechanisms are reflected in the variability of the DOM in the studied lagoon. The phenological cycle of submerged vegetation and the pulses of torrential water inputs from the ephemeral washes are the main drivers of DOM quality in the lagoon.


La materia orgánica disuelta (DOM) es transformada activamente en las aguas continentales. La cantidad y calidad de la DOM vienen definidas por el paisaje, que controla tanto su origen como los procesos que la transforman. Esta tesis busca desentrañar las fuentes, controles y transformaciones de la DOM en una cuenca mediterránea mediante el análisis de la variabilidad natural de la DOM y el uso de diseños experimentales de laboratorio. La región mediterránea presenta una marcada estacionalidad caracterizada por la intermitencia de flujo, como la que presentan los torrentes efímeros que drenan la cuenca estudiada, mientras que el cuerpo de agua receptor, es una laguna dominada por vegetación sumergida. La calidad de la DOM en los torrentes está definida por las propiedades del paisaje y varía de manera estacional. En otoño, la DOM presenta un carácter aromático relacionado con variables hidromorfológicas. En invierno y primavera, se acentúa el origen microbiano de la DOM y surgen diferencias espaciales ligadas a los diferentes tipos y usos del suelo. El efecto de los procesos de foto-y biodegradación son más fuertes sobre las fuentes alóctonas de DOM que sobre las autóctonas. Estas diferencias coinciden con los trabajos que cuestionan el paradigma clásico que relaciona la DOM alóctona con materiales no reactivos y la DOM autóctona con materiales lábiles. Las tasas de cambio instantáneas en las propiedades de la DOM muestran que no se puede asumir que los cambios cualitativos durante su degradación sigan un patrón regular en el tiempo. La adición de pequeñas cantidades de carbono lábil no incrementa la descomposición de la DOM natural presente en diferentes cuerpos de agua. No se han encontrado por lo tanto evidencias de la existencia de efecto priming en aguas dulces. Además, la disponibilidad de nutrientes y de mayor superficie para favorecer la unión celular no parece tener ningún papel significativo en el efecto priming. Diferentes fuentes y procesos se reflejan en la variabilidad de la DOM de la laguna. El ciclo fenológico de la vegetación sumergida y los pulsos de las aguas torrenciales de los torrentes efímeros son los principales determinantes de la calidad de la DOM.

Keywords

Mediterrània (Mar); Mediterráneo; Mediterranean Sea; Biodegradación; Biodegradació; Biodegradation; Matèria orgànica dissolta; Materia orgánica disuelta; Dissolved organic matter (DOM); Organic compounds; Compostos orgànics; Compuestos orgánicos; Spectroscopic descriptors; Descriptors espectroscòpics; Descriptores espectroscópicos

Subjects

574 - General ecology and biodiversity

Knowledge Area

Ciències Experimentals i Matemàtiques

Documents

NCG_PhD_THESIS.pdf

14.82Mb

 

Rights

L'accés als continguts d'aquesta tesi queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/es/
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