Propietats químiques, físiques, mecàniques i resistents de la fusta massissa i laminada de castanyer del Sistema Mediterrani Català

Autor/a

Correal Mòdol, Eduard

Director/a

Iglesias, Carmen (Iglesias Rodríguez)

Fecha de defensa

2013-09-23

Depósito Legal

L.1318-2013

Páginas

354 p.



Departamento/Instituto

Universitat de Lleida. Departament d'Enginyeria Agroforestal

Resumen

El castanyer és una espècie forestal important dels boscos del Sistema Mediterrani Català. La tesi analitza les propietats de la seva fusta per optimitzar i ampliar les possibilitats d’ús de l’espècie. En l’estudi es realitza un anàlisi diferencial de la fusta normal i la que mostra una aparença rogenca per determinar les modificacions provocades per la coloració, l’abast de l’afectació, i les seves possibilitats tecnològiques. La investigació es divideix en quatre parts en les que es caracteritza el material a escales diferents: propietats químiques i microscòpiques; propietats físiques i mecàniques de la fusta massissa lliure de defectes; propietats de la fusta de grandària estructural, i propietats mecàniques i el potencial resistent de la fusta laminada encolada. Els assaigs s’han dut a terme seguint els estàndards UNE, EN i TAPPI, a més d’altres tècniques d’anàlisi específiques d’acord amb la finalitat de la investigació. La fusta de castanyer ha demostrat ser apta per a ús estructural. El roig és una coloració provocada per productes de rebuig metabòlic que no altera significativament la majoria de les propietats de la fusta de castanyer.


El castaño es una especie forestal importante de los bosques del Sistema Mediterráneo Catalán. La tesis analiza las propiedades de su madera para optimizar i ampliar las posibilidades de uso de la especie. En el estudio se realiza un análisis diferencial de la madera normal y la que muestra una apariencia rojiza para determinar las modificaciones provocadas por la coloración, el alcance de la afectación y sus posibilidades tecnológicas. La investigación se divide en cuatro partes en las que se caracteriza el material a escalas diferentes: propiedades químicas y microscópicas; propiedades físicas y mecánicas de la madera maciza libre de defectos; propiedades de la madera de tamaño estructural, y propiedades mecánicas y el potencial resistente de la madera laminada encolada. Los ensayos se han llevado a cabo siguiendo los estándares UNE, EN y TAPPI, además de otras técnicas de análisis específicas acordes con la finalidad de la investigación. La madera de castaño ha demostrado ser apta para uso estructural. La coloración rojiza se debe al acumulo de productos metabólicos en el duramen del tronco, y no altera significativamente la mayoría de las propiedades del castaño estudiadas.


The sweet chestnut is an important forest tree species in the Catalan Mediterranean System. The thesis analyses the wood properties to optimize and widen the usage of the species. The study carries out a differential analysis between normal and red wood to determine the modifications made by the coloration, the reach of the affection, and its technological possibilities. The research is divided in four parts to characterize the material at different scales: chemical and microscopic properties, physical and mechanical properties of the clear wood, solid timber properties, and mechanical and strength properties of glulam. Tests were done according to UNE, EN, and the TAPPI standards, as well as other specific techniques according to the objectives of the research. The chestnut wood has proven to be suitable for structural use. The red coloration it is caused by metabolic waste products and does not produce significant changes on most properties of chestnut wood.

Palabras clave

Castanyer; Fusta; Propietats; Castanyo; Madera; Propiedades; Sweet chestnut; Wood; Properties

Materias

620 - Ensayo de materiales. Materiales comerciales. Economía de la energía

Área de conocimiento

Ciència dels Materials i Enginyeria Metal·lúrgica

Documentos

Tecm1de1.pdf

10.47Mb

 

Derechos

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

Este ítem aparece en la(s) siguiente(s) colección(ones)