Jóvenes delincuentes tutelados: perfiles delictivos, desarrollo socioemocional y apego

Author

Oriol Granado, Xavier

Codirector

Filella Guiu, Gemma, 1966-

Sala Roca, Josefina

Date of defense

2013-03-03

Legal Deposit

L.1313-2013

Pages

230 p.



Department/Institute

Universitat de Lleida. Departament de Pedagogia i Psicologia

Abstract

Esta tesis analiza el perfil delictivo de los jóvenes tutelados en justicia juvenil, sus experiencias de apegos pasados y presentes y sus habilidades emocionales. Para ello se han realizado 5 estudios. El primero de ellos analiza descriptivamente la tipología de delitos y su comparación con la población delincuente no tutelada. Los estudios 2 y 3 pretendían analizar el impacto de la institucionalización en los sistemas de apego y el desarrollo de habilidades emocionales en jóvenes tutelados en acogimiento residencial. En el 4 estudio se observa la influencia del apego y las habilidades emocionales en las conductas delictivas de estos jóvenes. Finalmente, en el quinto estudio se relacionan las variables referentes al apego, regulación emocional y apoyo social para concretar propuestas de intervención para la prevención de la delincuencia en los centros de acogimiento residencial. Los resultados sugieren que la intervención en los centros enfocada al desarrollo de apegos seguros y habilidades emocionales puede favorecer un mayor ajuste social y la prevención de conductas delictivas.


Aquesta tesi analitza el perfil delictiu dels joves tutelats a justícia juvenil, les seves experiències d'aferrament passades i presents i les seves habilitats emocionals. Per això s'han realitzat 5 estudis. El primer analitza descriptivament la tipologia de delictes i la seva comparació amb la població delinqüent no tutelada. Els estudis 2 i 3 pretenien analitzar l'impacte de la institucionalització en els sistemes d'aferrament i el desenvolupament d'habilitats emocionals dels joves tutelats en acolliment residencial. En el 4 estudi s'observa la influència del aferrament i les habilitats emocionals en les conductes delictives d'aquests joves. Finalment, en el cinquè estudi es relacionen les variables referents a l'aferrament, regulació emocional i suport social per concretar propostes d'intervenció per a la prevenció de la delinqüència en els centres d'acolliment residencial. Els resultats suggereixen que la intervenció en els centres enfocada al desenvolupament dels aferraments segurs i les habilitats emocionals pot afavorir un major ajust social i la prevenció de conductes delictives.


This thesis analyzes the criminal profile of dependent (in care) youths in juvenile justice, their attachment experiences and their emotional skills. There are 5 studies. The first study, uses descriptive analyzes for to observe the type of offenses and their comparison with delinquent normative population. The second and third study analyze the impact of institutionalization on attachment and emotional skills in youths of residential care. The 4 study shows the influence of attachment and emotional skills in criminal behavior of these youths. Finally, in the fifth study relate the variables of attachment, emotional regulation and social support for proposal a concrete preventive intervention in residential care centers. The results suggest that the intervention in residential care centers focused on developing secure attachments and emotional skills can promote better social adjustment and preventing criminal behavior.

Keywords

Perfils delictius; Aferrament; Habilitats emocionals; Perfiles delictivos; Apego; Habilidades emocionales; Delincuent profiles; Attachment; Emotional skills

Subjects

159.9 - Psychology

Knowledge Area

Psicologia Social

Documents

Txog1de1.pdf

1.992Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)