Essays on finance and development

Author

Ponticelli, Jacopo

Director

Gennaioli, Nicola

Date of defense

2013-06-07

Legal Deposit

B. 17651-2013

Pages

148 p.



Department/Institute

Universitat Pompeu Fabra. Departament d'Economia i Empresa

Doctorate programs

Programa de doctorat en Economia, Finances i Empresa

Abstract

This thesis investigates various aspects of economic development. In the first chapter I study the effect of financial reform on firms. In particular, I study to what extent this effect depends on enforcement's quality. I find that -- when court enforcement works poorly -- financial reform increasing creditor protection is ineffective in fostering firm access to credit and productivity. In the second chapter I exploit the adoption of genetically engineered soybean seeds in Brazil to study the effects of agricultural productivity on industrial development. I find that areas more affected by technical change in soy production experienced faster manufacturing growth due to increased supply of cheap labour and larger credit availability. In the third chapter I study the relationship between fiscal consolidation and social unrest in Europe using cross-country data between 1919 and 2008. Results show that expenditure cuts are particularly potent in fuelling protests; tax rises have insignificant effects.


Aquesta tesi investiga varis aspectes del desenvolupament econòmic. En el primer capítol estudio l’efecte de la reforma financera a les empreses. En particular, estudio fins a quin punt aquest efecte depèn de la qualitat de l’execució de la llei. He trobat que – quan l’execució jurisdiccional no funciona – la reforma finançaria que augmenta la protecció del creditor és poc efectiva a l’hora de fomentar l’accés al crèdit i la productivitat de les empreses. En el segon capítol utilitzo l’adopció al Brasil de llavors de soja genèticament modificades per estudiar els efectes de la productivitat agricultora en el desenvolupament industrial. Trobo que les zones més afectades pel canvi tecnològic derivat de la producció de soja han experimentat un creixement productiu més ràpid a causa del augment de ma d’obra barata i més disponibilitat de crèdit. Al tercer capítol, estudio la relació entre la consolidació fiscal i el malestar social a Europa utilitzant dades a de varis països entre els anys 1919 i el 2008. Els resultats demostren que les retallades son potents detonants de protestes; les pujades d’impostos, per altre banda, tenen un efecte insignificant.

Keywords

Financial reform; Firm productivity; Bankruptcy; Judicial efficiency; Credit frictions; Genetically modified soy; Brazil; Structural transformation; Austerity; Riots; Demonstrations; Protests; Budget cuts; Reforma financera; Productivitat de les empreses; Fallida; Eficiència judicial; Friccions de crèdit; Soja modificada genèticament; Brasil; Transformació estructural; Austeritat; Disturbis; Manifestacions; Protestes; Retallades pressupostàries

Subjects

33 - Economics. Economic science

Documents

tjp.pdf

3.837Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)