Estudi comparatiu entre la cirurgia de varices per fleboextracció de safena i pel mètode de Cura conservadora Hemodinàmica de la Insuficiència Venosa Ambulatòria (CHIVA).

Author

Iborra Ortega, Elena

Director

Barjau Urrea, Eudald

Cairols, Marc A.

Date of defense

2008-02-01

ISBN

9788469151723

Legal Deposit

B.38982-2008



Department/Institute

Universitat de Barcelona. Departament de Ciències Clíniques

Abstract

RESUM:<br/><br/>L'objectiu d'aquesta tesi és comparar dues maneres diferents de tractar quirúrgicament les varices. S'avaluen els resultats d'una estratègia ablativa, com és la fleboextracció, respecte a una estratègia hemodinàmica i conservadora, com és l'estratègia CHIVA (Cura Conservadora hemodinàmica de la insuficiència venosa ambulatòria). <br/>Tenint en compte que en el moment actual el gold standard és la fleboextracció de la vena safena amb ressecció dels paquets varicosos que en depenen, nosaltres volem comparar-la a la cirurgia hemodinàmica-conservadora. Partim de la hipòtesi principal que els resultats a curt, mig i llarg termini de l'estratègia CHIVA són, com a mínim, iguals als de la fleboextracció tenint en compte la clínica i la valoració estètica tant subjectiva com objectiva. Si es demostra la nostra hipòtesi pot determinar canvis en la pràctica diària i en la concepció del millor tractament per aquests pacients.<br/>L'estudi es va portar a terme al Servei d'Angiologia i Cirurgia Vascular de l'Hospital Universitari de Bellvitge durant un període de sis anys. Durant l'any 1999 es va practicar la cirurgia, essent els següents cinc anys de seguiment. <br/>El reclutament dels pacients es va fer de forma sistemàtica a Consultes Externes entre els que tenien indicació quirúrgica per a ser intervinguts de varices. Aquells que complien els criteris d'inclusió i van acceptar formar part d'aquest protocol se'ls va practicar un estudi eco doppler per tal de determinar si no tenien cap dels criteris d'exclusió. A tots els pacients se'ls va realitzar una història clínica detallant factors de risc per insuficiència venosa (temps diari en bipedestació, antecedents familiars de varices o obesitat), l'exploració física i una cartografia venosa. Amb aquestes dades es va complimentar la classificació CEAP per a cadascun. Previ a la cirurgia es va realitzar un estudi preoperatori ambulatori.<br/>La randomització va ser telefònica en dos grups, un per cada cirurgia. <br/>En els casos en que es va considerar necessari l'ingrés, en qualsevol dels dos grups, aquest es va fer en una unitat de curta estada el mateix matí de la intervenció. Tant la pauta de tractament postoperatori com a l'alta va ser protocolitzat igual per als dos grups. Es va fer un registre de totes les dades que podien influir en el cost de la cirurgia (temps d'ocupació de quiròfan o material utilitzat).<br/>El primer control es va realitzar a la setmana de la intervenció (retirada de punts), al primer, tercer i sisè mesos i posteriorment anual durant cinc anys. En tots els controls es va complimentar un qüestionari on es detallava l'estat del pacient i es va practicar un estudi eco doppler.<br/>Un cop recollides les dades, en un segon temps de l'estudi, es va procedir a l'anàlisi de la informació obtinguda i elaboració de resultats i conclusions.


<i>"SURGICAL TREATMENT OF VARICOSE VEINS: COMPARATIVE STUDY BETWEEN TWO DIFFERENT TECHNIQUES"<br/><br/>OBJECTIVE: To compare the results obtained after five years of surgical treatment of varicose veins using two different modalities of treatment: long saphenous vein stripping and conservative haemodynamical technique (CHIVA)<br/>Material and methods: Randomised prospective study on a population of 100 patients with varicose veins. 62 women/38 men. Mean age 49 years. Inclusion criteria: varicose veins clinically depending of long saphenous vein. Exclusion criteria: deep venous system abnormality, previous treatment on varicose veins. All patients had a duplex study (ATL Ultramark 9HDI) recording a mapping of the superficial venous system. 49 patients were submitted to stripping (Group I) and 51 patients were submitted to CHIVA (Group II). Not statistical differences according to CEAP classification. Control on the first week, first, third and sixth months and annually for five years. We analysed clinical and aesthetic (subjective and objective) over the five years as reflecting recurrence. <br/><br/>RESULTS: We observed working disability of 19.2 days and 22.4% of saphenous nerve neuritis for group I and 7.8 days and 0% neuritis in group II. In group II we detected 25.5% saphenous phlebitis (11.7% symptomatic) at first month which solved after six moths follow-up. <br/>CONCLUSIONS: There are no statistical differences on clinical and esthetical results after five years follow-up between these two different surgical treatments of varicose veins. According to our results, CHIVA technique offers better results related to clinical recovery and neuritis. However, it produces LSV phlebitis recovered in the majority of patients. </I>

Keywords

Estratègia conservadora-hemodinàmica; Fleboextracció; Tractament de varices

Subjects

616.1 - Pathology of the circulatory system, blood vessels. Cardiovascular complaints

Knowledge Area

Ciències de la Salut

Documents

01.EIO_TESI.pdf

1.092Mb

02.EIO_CARTOGRAFIES_MANUAL.pdf

146.0Kb

03.EIO_CARTOGRAFIES.pdf

6.112Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)