Evolució del tractament quirúrgic al càncer de mama estadi III

Author

Recaj Gutiérrez, Mireia

Director

Jaurrieta Mas, Eduardo

Date of defense

2007-10-22

ISBN

9788469128343

Legal Deposit

B.24817-2008



Department/Institute

Universitat de Barcelona. Departament de Ciències Clíniques

Abstract

El càncer de mama estadi III és una entitat clínica que es caracteritza per un mal pronòstic a curt termini, tant per la progressió local com per la disseminació a distància.<br/>Al llarg del temps el tractament ha variat molt, des dels primers cirurgians que amb la tècnica quirúrgica volien curar les pacients fins el als tractaments actuals que combinen el tractament sistèmic i el local.<br/><br/>L'estudi estudia la influència de la seqüència dels tractaments i com un tractament interdisciplinar, on es combina tant tractament local i tractament sistèmic permet millorar el pronòstic de les pacients (valorant la supervivència global i la supervivència lliure de malaltia). I a la vegada si la combinació permet en casos seleccionats l'aplicació de tractament quirúrgic conservador.<br/><br/>És un estudi en part retrospectiu i no randomitzat de totes les pacients que van consultar per càncer de mama localment avançat estadi III a la Ciutat Sanitària i Universitària de Bellvitge.<br/><br/>S'estudien 241 pacients entre els anys 1980 i 1995 amb un seguiment posterior a 25 anys. Les pacients s'estudien segons:<br/><br/>1. El moment en el que han estat tractades.<br/><br/>2. El tractament aplicat d'entrada (local-Cirurgia-,o sistèmic -Hormonoteràpia/Quimioteràpia)<br/><br/>Obtenen un pronòstic més favorable les pacients que:<br/><br/>1. Han seguit tractament interdisciplinari, <br/>2. Han respost a la teràpia neoadjuvant<br/>3. Tenien menys de 4 ganglis axil·lars metastàsics<br/><br/>En canvi en aquest estudi l'ordre d'aplicació de tractaments no ha modificat la supervivència ni el període lliure de malaltia.<br/><br/>CONCLUSIONS:<br/><br/>1. Al càncer de mama localment avançat l'abordatge interdisciplinar millora el pronòstic de la malaltia.<br/><br/>2. Al càncer de mama localment avançat l'ordre d'administració dels tractaments no modifica la supervivència.<br/><br/>3. L'administració conjunta de tractament sistèmic i tractament local permet el control locoregional a llarg termini.<br/><br/>4. L'abordatge pluridisciplinar de la malaltia permet aplicar tractament quirúrgic conservador en pacients seleccionades sense augmentar la recidiva local.


<i>"EVOLUTION OF SURGICAL TREATMENT FOR LOCALLY ADVANCED BREAST CANCER"<br/><br/>TEXT:<br/><br/>Locally advanced breast cancer (LABC) is a disease with a poor prognosis because of systemic and local progression.<br/><br/>Treatment has changed a lot along time. Surgeons in late 18's prosecuted healing through large surgical procedures (for ex. Halsted operation) bur they failed as disease progressed both locally or systemic. Nowadays treatment includes local therapies as Surgery and Radiotherapy and systemic (Chemotherapy and Hormone therapy).<br/><br/>The study had three objectives:<br/><br/>1. Evaluation of overall survival and disease free survival when treating LABC from a pluridisciplinary team<br/><br/>2. Evaluation the influence in the order of administration of the different therapies in overall survival and disease free survival.<br/><br/>3. Feasibility of breast conservative surgery in patients with LABC.<br/><br/>It was a partly retrospective and no randomized study that included all patients with LABC attended in a single institution (Ciutat Sanitària i Universitària de Bellvitge). <br/>241 patients were eligible. Patients were treated between 1980 and 1995 so follow up is for 25 years.<br/><br/>The results show best prognosis for those patients that:<br/><br/>1. Were treated on a multidisciplinary scheme<br/>2. Presented a complete or partial response to neoadjuvant therapy<br/>3. Had less than four axilar metastases<br/><br/>The order of the treatment didn't affect nor overall survival or disease free survival.<br/><br/>CONCLUSIONS:<br/><br/>1. A multidisciplinary approach improves prognosis in locally advanced breast cancer.<br/>2. The order of administration of local or systemic therapies does not affect survival<br/>3. Administration of both, systemic and local therapy allows a proper long term locoregional control <br/>4. Multidisciplinary approach allows breast preservation in selected patients without increasing local recurrences. </I>

Keywords

Quimioteràpia; Hormonoteràpia; Càncer de mama; Oncologia; Tècniques quirúrgiques

Subjects

617 - Surgery. Orthopaedics. Ophthalmology

Knowledge Area

Ciències de la Salut

Documents

MRG_TESI.pdf

569.9Kb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)