Les Comissions de la Veritat, un factor de transformació social en comunitats en conflicte: la Comissió de la Veritat i Reconciliació (CVR) sud-africana

Autor/a

Sòria Ortíz, Ferriol

Director/a

Bosch, Alfred

Albareda i Salvadó, Joaquim

Fecha de defensa

2013-01-14

Depósito Legal

B. 5695-2013

Páginas

649 p.



Departamento/Instituto

Universitat Pompeu Fabra. Institut Universitari d'Història Jaume Vicens i Vives

Programa de doctorado

Programa de doctorat en Història

Resumen

Les Comissions de la Veritat són un instrument de justícia transicional amb potencial de transformació social en societats en conflicte. El disseny de les Comissions i l’itinerari que recorrin condicionen el desenvolupament d’aquest potencial. La recerca fixa els factors de disseny i anàlisi de les comissions i la relació que tenen entre si. Sota aquests paràmetres i com a estudi de cas, s’analitza la Comissió de la Veritat i Reconciliació de Sud-àfrica (CVR). I es fa longitudinalment, analitzant els factors que incideixen en el moment de la seva gestació, desenvolupament, finalització i posteriors actuacions del govern com a resposta a les recomanacions que figuren al seu Informe Final. La CVR esdevé un exemple paradigmàtic del desenvolupament d’aquest potencial transformador i dels riscos que poden portar a que el procés no tingui la força esperada si algun dels factors que el condicionen no es pondera adequadament.


Las Comisiones de la Verdad son un instrumento de justicia transicional con potencial de transformación social en sociedades en conflicto. El diseño de las Comisiones y el itinerario que recorran condicionan el desarrollo de este potencial. La investigación fija los factores de diseño y análisis de las comisiones y la relación que tienen entre sí. Bajo estos parámetros y como estudio de caso, se analiza la Comisión de la Verdad y Reconciliación de Sudáfrica (CVR). Y se hace longitudinalmente, analizando los factores que inciden en el momento de su gestación, desarrollo, finalización y posteriores actuaciones del gobierno como respuesta a las recomendaciones que figuran en su Informe Final. La CVR se convierte en un ejemplo paradigmático del desarrollo de este potencial transformador y de los riesgos que pueden llevar a que el proceso no tenga la fuerza esperada si alguno de los factores que lo condicionan no se pondera adecuadamente.

Palabras clave

Truth and Reconciliation Commission; Sud-àfrica, República de; Amnistia; Apartheid; Drets humans; Reconciliació; Política i govern; S. XX

Materias

94 - Historia general y por países

Documentos

tfs.pdf

21.30Mb

 

Derechos

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

Este ítem aparece en la(s) siguiente(s) colección(ones)