La impremta catalana i els seus protagonistes a l'inici de la societat liberal (1800 - 1833)

Author

Comas i Güell, Montserrat

Director

Riquer i Permanyer, Borja de, 1945-

Date of defense

2009-12-22

ISBN

9788469320426

Legal Deposit

B-34752-2010



Department/Institute

Universitat Autònoma de Barcelona. Departament d'Història Moderna i Contemporània

Abstract

A l'inici del segle XIX l'ús generalitzat de la impremta es va expandir a causa de la importància política de la comunicació. Els impressors són, doncs, fonamentals per a la consolidació del procés, no només pel seu paper en l'edició sinó també per a la producció i difusió de missatges polítics i instruccions administratives. L'habilitat de cadascun d'ells per mirar de situar-se en una posició propera a l'administració i així poder aconseguir els sucosos encàrrecs per a les impressions menors derivades de la seva activitat, els obliga a mantenir certes fidelitats polítiques.<br/>La tesi estudia la influència ideològica de l'acumulació històrica de la legislació sobre la impremta i els impressors i com aquest fet determina els posteriors comportaments davant la censura i la clandestinitat. Durant els períodes constitucionals (1810-1814; 1820-1823), les discussions sobre la llibertat d'impremta constitueixen l'eix del debat polític sobre l'autèntic significat de la idea de llibertat.<br/>També s'analitza la censura i la clandestinitat així com els procediments i xarxes de distribució de documents oficials i de llibres. El paper de la dona impressora té un capítol específic. L'abast geogràfic es concentra a Catalunya.<br/>L'estudi preliminar es complementa amb un diccionari biogràfic dels impressors catalans entre 1800 i 1833 en el qual es procura mostrar l'organització de les nissagues familiars i les relacions entre elles.<br/>La tesi es complementa amb aportacions documentals: textos oficials i còpia de correspondència o informes del Gremi d'impressors, de la Inquisició, etc.


At the beginning of the 19th century the political importance of communication instigated the expansion of the use of the printing press. Printers are an essential element to consolidate the process, not only thanks to their role in publishing but also due to the production and diffusion of political messages and government instructions. Their skills to gain positions close to the government in order to achieve good requests for minor printings, make them keep certain political loyalties.<br/>This thesis explores the ideological influence of historical accumulation of legislation about press and printers, and how this determines the subsequent behaviours in front of censorship and political underground. During constitutional periods (1810-1814; 1820-1823), the arguments about press freedom establish the core of the political discussion about the authentic meaning of liberty .<br/>Censorship and the underground are analysed as well as the proceedings and the distribution nets of official papers and books. There is a chapter dedicated to the women printers. The scope is limited to Catalan publishing.<br/>The preliminary report is complemented by a biographical directory of Catalan printers between 1800 and 1833 that shows the organization of lineages and their relations.<br/>The thesis is complemented by documental contributions: official texts and copies of reports by the Printing Trade, the Inquisition, etc.

Keywords

Comunicació; LIberalisme; Impremta

Subjects

93 - History. Auxiliary sciences of history. Local History

Knowledge Area

Ciències Humanes

Documents

mcg1de1.pdf

5.927Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)