Telomerasa: regulación, diana terapéutica y significado clínico en neoplasias humanas

Author

Albanell Mestres, Joan

Director

Baselga Torres, Josep, 1959-

Moore, Malcolm A. S.

Date of defense

2001-04-03

ISBN

8469976958

Legal Deposit

B.10846-2002



Department/Institute

Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Medicina

Abstract

Las células malignas deben adquirir un potencial de replicación ilimitado (inmortalidad celular) para la formación de tumores avanzados. La adquisición de inmortalidad celular depende de la reactivación de la telomerasa, una enzima que permite compensar el problema de replicación terminal del ADN asociado a cada división celular. En una serie de estudios presentados en esta tesis, se demuestra:<br/>1. La telomerasa es una enzima regulable en células tumorales humanas.<br/>2. Los tumores humanos expresan actividad telomerasa y su expresión se asocia a estadío tumoral, índice proliferativo y diferenciación<br/>3. La telomerasa es una diana antitumoral atractiva.


Malignant cells have to acquire a limitless replicative potential (immortality) to be able to form an advanced tumor. The acquisition of cellular imortality is linked to the reactivation of telomerase, an enzyme that has the potential to overcome the DNA end replication problem that occurs during each round of cell división. In a series of studies presented in this thesis, it has been shown:<br/>1. Telomerase is a regulable enzyme in human tumor cells.<br/>2. Human tumors express telomerase activity and this expresión is asóciate to tumor stage, proliferative index and maturation.<br/>3. Telomerase is an attractive anticancer targe.<br/>_

Keywords

Telomerasa; Telomeros; Cáncer

Subjects

57 - Biological sciences in general; 616 - Pathology. Clinical medicine

Knowledge Area

Ciències de la Salut

Documents

jam1de3.pdf

310.2Kb

jam2de3.pdf

1.434Mb

jam3de3.pdf

124.7Kb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)