La plasticidad del espacio: lugar y estigma en la imagen internacional de Medellín (1990-2007)

Author

Torrejón Cardona, Eryka Y.

Director

Albet Mas, Abel

Date of defense

2008-11-26

ISBN

9788469199633

Legal Deposit

B-5337-2009



Department/Institute

Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Geografia

Abstract

Aquesta tesi aborda una exploració de la imatge de Medellín - Colòmbia (1990-2007). S'assumeixen nocions com estigma, lloc/sentit del lloc, imatge i percepció espacial per explorar els continguts dedicats a Medellín a la premsa, cinema i entrevistes. Els seus resultats reflexionen sobre la funció que compleixen aquests continguts i com han propiciat que alguns carrers, barris i comunes siguin icones de la imatge internacional de Medellín. A partir d'aquesta exploració, es mostra com la imatge de la ciutat pot ser, també, una oportunitat per la coacció i la reconfiguració d'una consciència espacial. Paraules clau: city marketing, Medellín, estigma, lloc, imatge urbana.


Esta tesis aborda una exploración de la imagen de Medellín - Colombia (1990 -2007). Se asumen nociones como estigma, lugar/ sentido del lugar, imagen y percepción espacial para explorar los contenidos dedicados a Medellín en prensa, cine y entrevistas. Sus resultados reflexionan sobre la función que cumplen estos contenidos y como han propiciado que algunas calles, barrios y comunas sean iconos de la imagen internacional de Medellín. A partir de esta exploración, se muestra como la imagen de la ciudad puede ser también, una oportunidad para la coacción y la reconfiguración de una conciencia espacial. Palabras claves: city marketing, estigma, lugar , Medellín, imagen urbana.


This thesis explores the image of Medellín - Colombia (1990 - 2007). Notions like stigma, place / place meaning, image and spatial perception are assumed in order to deal with the media, cinema and interview contents referring to Medellín. Its results reflect on the function these contents fulfil and how they have favoured that certain streets, neighbourhoods and comunas become icons of the international image of Medellín. From this exploration, it is shown how the image of the city may also be turned into an opportunity for coercion and redefinition of a new spatial awareness. Key word: city marketing, Medellín, place, stigma, urban image.


Cette thèse aborde une exploration de l'image de Medellin - Colombie (1990 - 2007). Il sera abordé les notions comme stigmate du lieu / sens du lieu, image et perception de l'espace pour explorer les contenus dédiés a Medellin dans la presse, dans les films de cinéma et les interviews. Ses résultats traitent de la fonction que remplissent ces contenus et comment ils ont permis que certaines rues, quartiers et communes se transforment en icônes de l'image internationale de Medellin. A partir de cette exploration, il est montré comment l'image de la ville peut être aussi, une opportunité pour l'action et l'intégration citadines et une configuration nouvelle d'une conscience de l'espace. Mots clés : Ville de Medellin, Marketing de la ville, lieu, stigmate, image urbaine.

Keywords

Desarrollo urbano; Estigma; Ciudad contemporánea

Subjects

91 - Geography. Exploration of the Earth and of individual countries. Travel. Regional geography

Knowledge Area

Ciències Socials

Documents

eytc1de1.pdf

7.688Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)