A Hybrid Environment for Syntax-Semantic Tagging

Author

Padró, Lluís

Director

Rodríguez Hontoria, Horacio

Date of defense

1998-02-06

ISBN

8468889512

Legal Deposit

B.46980-2004



Department/Institute

Universitat Politècnica de Catalunya. Departament de Llenguatges i Sistemes Informàtics

Abstract

The thesis describes the application of the relaxation labelling algorithm to NLP disambiguation. Language is modelled through context constraint inspired on Constraint Grammars. The constraints enable the use of a real value statind "compatibility". The technique is applied to POS tagging, Shallow Parsing and Word Sense Disambigation. Experiments and results are reported. The proposed approach enables the use of multi-feature constraint models, the simultaneous resolution of several NL disambiguation tasks, and the collaboration of linguistic and statistical models.


La tesi descriu l'aplicació de l'algorisme d'etiquetat per relaxacio (relaxation labelling) a la desambiguació del llenguatge natural. La llengua es modela mitjançant restriccions de context inspirades en les Constraint Grammars. Les restriccions permeten l'ús d'un valor real que n'expressa la "compatibilitat". La tècnica s'aplica a la desambiguació morfosintàctica (POS tagging), a l'anàlisi sintàctica superficial (Shallow Parsing) i a la desambiguació semàntica (Word Sense Disambigation), i se'n presenten experiments i resultats. L'enfoc proposat permet la utilització de models de restriccions amb trets múltiples, la resolució simultània de diverses tasques de desambiguació del llenguatge natural, i la col·laboració de models linguístics i estadístics.

Keywords

Shallow Parsing; POS tagging; Constraint Grammars; relaxation labelling; Word Sense Disambigation

Subjects

004 - Computer science and technology. Computing. Data processing; 62 - Engineering. Technology in general; 81 - Linguistics and languages

Knowledge Area

1203. Ciència dels ordinadors

Documents

01Lpc01de01.pdf

1.384Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)