Essay on the health and labor consequences of unhealthy habits

Author

Todeschini, Federico A.

Director

Jimenez-Martin, Sergi

Date of defense

2010-06-15

ISBN

9788469365380

Legal Deposit

B.36579-2010



Department/Institute

Universitat Pompeu Fabra. Departament d'Economia i Empresa

Doctorate programs

Programa de doctorat en Economia, Finances i Empresa

Abstract

Even though unhealthy habits, drinking, smoking and overeating, are among the most expensive burdens for the health system, much research is still needed to understand how individuals form them, how do they correlate between them and what impacts do they have in labor productivity. The first paper in this thesis fills in the gap of un- derstanding whether individuals substitute among habits by exploring the effect that quitting smoking has on obesity. The second paper analyze the impact that the business cycle, that is, unemployment rate and income per capita have on drinking participation and alcohol consumption. To overcome the lack of a true longitudinal panel which would prevent us from obtaining unbiased estimates in these two first papers, we use cohort analysis methodology to control for unobservables, while instrumenting the habit deci- sion and introducing dynamics into the estimation equation. The third paper focuses on the effects of smoking over labor productivity. Here we exploit many outcomes that are potentially correlated with individual labor productivity using a longitudinal panel and instrumenting the smoking decision. The three papers make use of a dataset on US regulations regarding tobacco use, which was self developed from the compilation of the different laws enacted by the states.


Tot i que els hàbits no saludables, com poden ser beure, fumar o menjar en excés, són algunes de les càrregues més cares per al sistema de salut, encara és necessari molt més recerca per entendre com els individus formen els hàbits, com aquestes es correlacionen entre si, i quins efectes tenen per a la productivitat. El primer document busca comprendre si els individus substitueixen uns hàbits per altres, en particular, analitza l'impacte que deixar de fumar té sobre l'obesitat. El segon article analitza l'impacte que té el cicle econòmic, és a dir, la taxa d'atur i l'ingrés per càpita, sobre la decisió de beure i sobre el volum d'alcohol consumit. Per superar la manca d'un veritable panell longitudinal que impedeix obtenir estimacions no esbiaixades, en aquests dos primers articles s'ha utilitzat la metodologia de l'anàlisi de cohortes per a poder controlar d'aquesta manera per a les característiques no observables, en particular les preferencies, al mateix temps que s'ha instrumentat la decisió de l'hàbit i s'ha introduït dinàmica en l'equació d'estimació. El tercer document se centra en els efectes del tabaquisme sobre la productivitat laboral. Aquí s'exploren moltes variables que potencialment estan correlacionades amb la productivitat del treball, utilitzant un panell longitudinal i instrumentant la decisió de fumar. Els tres documents fan servir un conjunt de dades sobre reglaments pel que fa a l'ús del tabac als Estats Units.

Keywords

smoking; Pseudo Panell; obesitat; fumar; hàbits; health; productivity; Pseudo-Panel; BMI; obesity; habits; productivitat; salut

Subjects

33 - Economics. Economic science

Documents

tft.pdf

2.894Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)