¿Trayectorias de clase o trayectorias de género?

Author

Romero Díaz, Alfonso

Director

Miguélez, Fausto

Date of defense

1996-09-27

ISBN

9788469203323

Legal Deposit

B-25523-2009



Department/Institute

Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Sociologia

Abstract

La tesi analitza el paper que juguen les desigualtats de gènere en els processos associats a la reproducció de l'estructura de classes. Es defensa una perspectiva teòrica basada en:<br/>- L'articulació entre el treball de la producció i el de la reproducció.<br/>- L'estudi de la mobilitat social a través de l'anàlisi de les trajectòries socials.<br/>La tesi explota les dades del "Projecte internacional d'estructura, biografia i consciència de classe" dirigit per Erik Olin Wright. La base de dades compta amb informació sobre 6632 individus.<br/>L'anàlisi de les dades confirma la intervenció del gènere en la reproducció de l'estructura de classes:<br/>- Homes i dones segueixen pautes de mobilitat social diferents (intergeneracional, intrageneracional i matrimonial).<br/>- La mobilitat estructural és aprofitada quasi exclusivament pels homes.<br/>- La intervenció de les desigualtats de gènere en la reproducció social s'evidencia especialment mitjançant les formes a través de les quals homes i dones aconsegueixen les seves posicions de destins.


La tesis analiza el papel que juegan las desigualdades de género en los procesos asociados a la reproducción de la estructura de clases. Se defiende una perspectiva teórica basada en: <br/>- La articulación entre el trabajo de la producción y el de la reproducción. <br/>- El estudio de la movilidad social a través del análisis de las trayectorias sociales. <br/>La tesis explota los datos del "Proyecto internacional de estructura, biografía y conciencia de clase" dirigido por Erik Olin Wright. La base de datos cuenta con información sobre 6632 individuos. <br/>El análisis de los datos confirma la intervención del género en la reproducción de la estructura de clases: <br/>- Hombres y mujeres siguen pautas de movilidad social diferentes (intergeneracional, intrageneracional y matrimonial). <br/>- La movilidad estructural es aprovechada casi exclusivamente por los hombres.<br/> - La intervención de las desigualdades de género en la reproducción social se evidencia especialmente mediante las formas a través de las cuales hombres y mujeres consiguen sus posiciones de destino.


The thesis analyzes the role played by gender inequalities in the processes linked to the reproduction of the class structure. The theoretical framework of the thesis assumes:<br/>- That reproductive work and productive work are linked.<br/>- The study of social mobility should be done through the analysis of social trajectories. <br/>The thesis analyzes the data from the "International project on class structure, biography and class consciousness" lead by Erik Olin Wright with information about 6,632 individuals in the Spanish case.<br/>The data analysis confirms the importance of gender in the reproduction of the class structure:<br/>- Men and women follow different patterns of social mobility (inter-generational, intra-generational and marital mobility).<br/>- Men are the main benefactors from structural mobility.<br/>- The role of gender inequalities in the social reproduction takes place through the paths that men and women use in order to achieve their final positions.

Keywords

Mobilitat social; Classe social; Gènere

Subjects

30 -Social Sciences theories and methodologies. Sociography. Gender studies

Knowledge Area

Ciències Socials

Documents

TARD1de3.pdf

9.110Mb

TARD2de3.pdf

9.667Mb

TARD3de3n.pdf

20.29Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)