La visió de gènere: Família i estratègies patrimonials a Castelló de la Plana (1580-1735)

Author

García Belmonte, Francesc Xavier

Director

Corona Marzol, Carmen

Date of defense

2001-12-19

ISBN

9788469076439



Department/Institute

Universitat Jaume I. Departament d'Història, Geografia i Art

Abstract

Esta investigació estudia l'acció de les dones en l'època moderna valenciana des del punt de vista de les relacions de gènere: tant pel que fa a l'anàlisi de situacions dins de l'àmbit familiar com de les relacions de les dones amb el seu cercle social no relacionat directament amb la família. La utilització d'un punt de vista teòric i metodològic multidisciplinar amb aportacions de la historia demogràfica o econòmica, de l'antropologia social o de la història social, junt amb el posicionament teòric del gènere ha fet que ens acostàrem a l'estudi des de quatre punts. L'acostament legal analitza la situació de les dones i de la família en el relatiu, sobretot, al patrimoni familiar i als elements que formen el que denominem mercat matrimonial. L'acostament social situa les dones dins de les xarxes socioeconòmiques de l'època, incidint més en la part patrimonial i en el paper de les dones dins de la família entesa com a cèl·lula de producció, reproducció i consum. L'acostament sentimental ens mostra la visió que la societat castellonenca moderna tenia de les dones, com es veien elles mateixes i com actuava l'entramat social, però des d'un punt de vista no exlcusivament patrimonial. Situacions de violència i de relacions dins de la vida quotidiana a través dels testimonis dels processos judicials. Finalment, l'acostament espacial ens configura la situació física de les dones i del món familiar en la ciutat de Castelló de la Plana, a través de documentació notarial i de les aportacions de l'antropologia.

Keywords

castelló de la plana; història social; gènere; Història de la família

Subjects

30 -Social Sciences theories and methodologies. Sociography. Gender studies; 314 - Demography. Population studies; 93 - History. Auxiliary sciences of history. Local History; 94 - General history

Knowledge Area

Història Moderna

Documents

tesis.pdf

7.845Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)