Discurs de la racionalització del treball a catalunya durant l'era de l'organització, 1900-1936

Author

Cortès Martí, Josep Mª

Director

Brunet Icart, Ignasi

Date of defense

2008-12-17

ISBN

9788469198643

Legal Deposit

T-153-2009



Department/Institute

Universitat Rovira i Virgili. Departament de Gestió d'Empreses

Abstract

La tesi obre una línia de recerca, el pensament organitzatiu a Catalunya, que fins aquest moment no s'havia tractat. Així mateix és un ideari reformador bastit sobre una discussió doctrinal del taylorisme i fordisme. El debat aspira a construir la nova societat: la tecnopolis a Catalunya. La racionalització del treball s'entén com instrument de política social, en tant que l'increment de productivitats suposarà un augment de les remuneracions i alhora provisió de béns a preu. Atès que es resol l'escassetat, dilueix la desigualtat social, possibilita la superació del conflicte social.<br/>En tant que, les minories selectes ho són, ja que competeixen pel control i la implantació d'una tecnologia concreta. El domini d'una o altra minoria es dóna quan hi ha capacitat d'imposar una situació de monopoli tecnològic. Alhora que les majories selectes així esdevenen, per la seva suficiència en la producció i en el seu posterior consum de béns tecnificats.


The thesis opens a line of research, the organizational thought in Catalonia, that until this moment had not been treated. Likewise a reforming ideology built about a doctrinal argument is from the taylorism and fordisme. The debate aspires to construct the new society: the technopolis in Catalonia.The rationalization of the work is understood like instrument of social policy, as the increase of productivity an increase will suppose provision of goods at price of the remunerations and at the same time. Since the shortage is solved, it dilutes the social inequality, it makes the improvement of the social conflict possible.As long as, the select minorities are it, since they concern forout of the control and the implantation of a technology specifies. The domain of one or another minority is given when has qualified of imposing a situation of technological monopoly. While the select majorities like this, for its sufficiency in the production and in its posterior consumption of goods made technical.

Keywords

treball; racionalització; Organització

Subjects

3 - Social Sciences; 33 - Economics. Economic science; 331 - Labour. Employment. Work. Labour economics. Organization of labour. ; 371 - Education and teaching organization and management

Documents

CORTES.pdf

9.984Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)