Evaluación de los sistemas de acreditación de webs sanitarias: la experiencia de Web Médica Acreditada

Author

Mayer Pujadas, Miguel Ángel

Director

Sanz, Ferran

Date of defense

2006-11-02

ISBN

9788469039328

Legal Deposit

B.7881-2007



Department/Institute

Universitat Pompeu Fabra. Departament de Ciències Experimentals i de la Salut

Doctorate programs

Programa de doctorat en Biomedicina

Abstract

La utilització d'Internet com a font d'informació sanitària és molt freqüent. La qualitat d'aquesta informació és extraordinàriament variable. Els segells de qualitat presents a les webs mediques, concedits per sistemes d'acreditació, constitueixen un instrument de millora dels serveis d'informació sanitària a Internet.<br/><br/>A la present tesi s'analitzen les propostes i recomanacions de les principals iniciatives d'acreditació, s'estudia la percepció que tenen els responsables de webs mediques respecte a la utilitat dels segells d'acreditació i la prevalença d'ús d'aquests segells en les webs de contingut sanitari.<br/><br/>Conclusions: la gran diversitat de recomanacions d'acreditació dificulta l'estandardització, els responsables de webs sanitàries reconeixen que el segell de WMA influeix positivament en la qualitat d'aquestes webs i existeix un ús moderat dels segells de qualitat i les webs que els presenten acostumen a ser de millor qualitat que el resta.


La utilización de Internet como fuente de información sanitaria es muy frecuente. La calidad de esta información es extraordinariamente variable. Los sellos de calidad presentes en las webs médicas, otorgados mediante sistemas de acreditación, constituyen un instrumento de mejora de los servicios de información sanitaria en Internet.<br/><br/>En la presente tesis se analizan las propuestas y recomendaciones de las principales iniciativas de acreditación, se estudia la percepción que tienen los responsables de webs médicas respecto a la utilidad de los sellos de acreditación y la prevalencia de uso de dichos sellos de calidad en las webs de contenido sanitario. <br/><br/>Conclusiones: la gran diversidad de recomendaciones de acreditación dificulta la estandarización, los responsables de webs sanitarias reconocen que el sello de WMA influye positivamente en la calidad de dichas webs, existe un uso moderado de los sellos de calidad y las webs que los presentan acostumbran a ser de mejor calidad que el resto.


The use of Internet as a health information source is very common. The quality of this information is widely variable. The quality seals and trust marks owned by the medical websites and granted by accreditation programmes, are good tools to improve the health services on the Internet. <br/><br/>In this dissertation the different guidelines of the main accreditation programmes are analysed. The perception of the responsible personnel in charge of medical websites on the accreditation seal usefulness is studied as well as the prevalence usage of the quality seals in these web sites. <br/><br/>Conclusions: the standardization is very difficult considering the wide number of guidelines and quality criteria. The responsible personnel in charge of medical websites admit that the WMA seal has a positive influence in the quality of their websites and that the seals are moderately used although the webs presenting them are usually of a higher quality then the rest.

Keywords

programa de calidad; acreditació; information management; guidelines; code of ethics; rating; Web Médica Acreditada; health care quality; consumer health informatics; quality labelling; quality assurance; segell de qualitat; estándar de calidad; salud pública; sellos de calidad; internet/standards

Subjects

614 - Public health and hygiene. Accident prevention

Documents

tmmp.pdf

1.643Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)